Επτά αλλαγές χαλάρωσης των capital controls


Επτά σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των capital controls εξήγγειλε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν:

-Στα 10 εκατομμύρια ευρώ ανά τράπεζα θα ανέλθει το όριο για τις επιχειρήσεις από 7 εκατομμύρια ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

- Επίσης οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα αξιοποίησης των υπολοίπων δηλαδή χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις.

- Τα υπόλοιπα δεν θα χάνονται και θα μεταφέρονται την επόμενη εβδομάδα.

- Επίσης θα επιτραπεί προς τις επιχειρήσεις να κάνουν αναλήψεις χρημάτων έως 5000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά και άλλα παραστατικά.

- Τέλος να σημειωθεί ότι οι νέοι φοιτητές και οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό

- Κωδικοποίηση του πλαισίου περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε ένα ενιαίο κείμενο

Σταδιακή η άρση των capital controls

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών των τραπεζικών συναλλαγών που έφερε η εφαρμογή των capital controls.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό υποχρεώνονται σε υψηλές προμήθειες στα επίπεδα του 10% όπως μας κατήγγειλαν επιχειρηματίες.

Από την πλευρά τους τα επιτελεία των τραπεζών υποστηρίζουν ότι πριν την εφαρμογή των capital controls οι παραπάνω συναλλαγές γίνονταν μέσω e-banking και δεν υπήρχαν χρεώσεις.

«Έως τέλος του έτους θα έχουν αρθεί τα capital controls»

Ο υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης εξέφραζε την πεποίθηση ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί των capital controls. Ωστόσο ζήτησε από τις τράπεζες να περιορίσουν τις υψηλές προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες λόγω των capital controls. Επίσης κάλεσε τις τράπεζες να δώσουν κίνητρα στους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα τους στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για «στρώμα» capital.

Συνεργάτες